2012. május 28., hétfő

Kókuszos túrógolyó

Gyors, könnyű, elronthatatlan, szénhidrátszegény, lisztmentes, gluténmentes, tojásmentes, fehérjedús desszert, mely akár tízóraira, uzsonnára is megállja a helyét. Akát gyerekek is könnyen elkészíthetik.










Hozzávalók: 
- 25 dkg túró,
- kb. 3-8 dkg kókuszreszelék vagy annyi, amennyitől a kívánt állagot elérjük (a túró nedvességtartalma és ízlés kérdése),
- ha túl sűrű, tömény lett, lazítsuk krémsajttal, tejföllel a masszát,
- egy kezeletlen citrom reszelt héja (elhagyható, mostanában nem teszek bele),
- vanília/vaníliaőrlemény/vaníliaesszencia,
- porcukor ízlés szerint,
- ha van időm, hártyájától megtisztított mandulát is készítek és azt teszem a golyók közepébe (lásd lent).

Elkészítés: 

1. A túrót összetörjük villával (vagy botmixerrel krémesre keverjük), nekem ez utóbbi tetszik jobban (mióta kecsketúróból készítem, azóta nem szükséges krémesre kevernem, mert lágyabb a kecsketúró a tehéntúrónál), majd hozzákeverjük a porcukrot, a citrom reszelt héját, a vaníliát és a kókuszreszeléket. Érdemes először kevesebb kókuszreszeléket önteni hozzá, hogy lássuk, mennyit igényel a túró. Ne legyen túl száraz, fojtós a massza. Ha mégis több ment bele, mint kellett volna, krémsajttal, tejföllel lehet korrigálni. Ha meg túl lágy, akkor tegyünk bele több kókuszreszeléket.

2. Ezután kis golyókat formázunk, közepébe 1-1 darab, a hártyától megtisztított mandulát nyomunk, ha szeretnénk, és mindegyiket belehempergettem kókuszreszelékbe.

3. Aki szeretné, olvasztott étcsokiba is márthatja vagy az egész golyót vagy csak a tetejét.

Tipp: a mandulát úgy tisztítom meg a hártyájától, hogy forrásban lévő vízbe dobom a megpucolt mandulaszemeket, néhány perc után elzárom a tüzet, leszűröm, majd könnyedén eltávolítom a hártyát. Kiterítve megszárítom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése