2012. október 7., vasárnap

Szilvalekváros rácsos sütemény




Hozzávalók: 50 dkg liszt (vagy 35-40 dkg liszt és 10-15 dkg darált mandula), 25 dkg vaj (vagy vaj és zsír vegyesen), 10 dkg xukor, 1 csomag sütőpor, fahéj ízlés szerint, fél dl rum, 1 tojás, kevés tejföl, reszelt citromhéj, mandula, szilvalekvár.

A lisztet, a sütőport és a fahéjat összekeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat, a rumot és a vajat. Gyorsan szétmorzsoljuk. Adunk hozzá egy tojást és annyi tejfölt, hogy nyújtható tésztánk legyen. Fóliába becsomagoljuk és hűtőben pihentetjük (jót tesz neki, ha egy éjszakát áll).

Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszünk. A pihentetett tésztát ketté vesszük, kinyújtjuk és a tepsibe terítjük. A tésztát sűrű szilvalekvárral jó vastagon megkenjük. A tészta másik felét kinyújtjuk és derelyevágóval csíkokat vágunk, amit rács alakban a sütemény tetejére rendezünk. A rácsok tetejét tojással megkenjük. 180 fokos sütőben szép barnára sütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése