2012. december 8., szombat

Gyümölcsös túrótorta


Születésnapra készült a torta, aminek elég kalandos a története. Ha lett volna idő, akkor szépen megkötött, összeállt volna a túrós krém és nem sérül meg a mintás tortaszél. Ettől függetlenül nem volt rossz ez a torta.

 
 

Hozzávalók a kakaós mintához: 4 dkg vaj, 1 tojásfehérje, 3 dkg porxukor, 3 dkg liszt, 4 teáskanál kakaópor.

Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, 10 dkg darált mandula, 7 dkg liszt, 5 dkg porxukor, 3 dkg vaj,

A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérjét, ezzel is elkeverjük. A végén a kakaót és a lisztet is hozzá tesszük.

A sütőpapírt 4-6 cm széles csíkokra (sávokra) osztjuk ceruzával (attól függően, milyen magas tortát szeretnénk készíteni) és a mintát is megrajzoljuk minden egyes sávban. Megfordítjuk a sütőpapírt, tepsibe tesszük és a kakaós krémmel megrajzoljuk a mintákat (nekem habkinyomóval sikerült a legszebben). Amíg összekeverjük a piskótát, betesszük a hűtőbe dermedni.

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét és a tojássárgáját külön-külön felverjük a porxukorral. A vajat a sárgájához adjuk. A két tojásos keveréket öszekeverjük, a mandulát és a lisztet hozzáadjuk, majd ráöntjük a kakaós tésztára, óvatosan, hogy ne kenjük szét a mintát. 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.

Hozzávalók a kerek piskótához: 3 tojás, 3 dkg cukor, 6 evőkanál liszt (vagy liszt és darált mandula keveréke).

A tojássárgáját habosra keverjük a cukor felével. A cukor másik felével a tojásfehérjét verjük fel. Ezután a tojássárgás cukrot a fehérjéhez keverjük, végül óvatosan összekeberjük a liszttel. 26 cm-es tortaformában 180 fokon megsütjük.

Hozzávalók a túrókrémhez: 50 dkg túró, 2,5-3 dl tejszín, 2 dl joghurt vagy 15-20 dkg mascarpone, porxukor ízlés szerint és 1 púpos evőkanál zselatin, 1-2 kiskanál vaníliaesszencia, 1 dl folyadék a zselatin főzéséhez.

A túrót összekeverjük a porxukorral, a joghurttal vagy a mascarponeval és a vaníliaesszenciával. A tejszínt kemény habbá verjük és a túróval összekeverjük. A zselatint kevés narancs- (vagy más gyümölcslével vagy tejjel vagy vízzel) felfőzzük, kicsit hűlni hagyjuk, majd a túróhoz keverjük.

A tortaforma aljára tesszük a kerek piskótát, köré a mintás tésztát (kapcsos formában készítsük) és beletöltjük a túrós-tejszínes krémet. Tetejét gyümölccsel díszítjük és fogyasztásig hűtőben tároljuk. Jó, ha egy éjszakát áll a torta a hűtőben és közben nem vesszük le és vissza a tortaforma szélét...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése