2013. január 2., szerda

Diós kosárka

R. meglepett karácsony előtt 24 kosárka formával, így nem volt kérdéses, hogy karácsonyra diós kosárkát is sütök. Érdemes ezt a süteményt fogyasztás előtt néhány nappal korábban elkészíteni, hogy az ízek jól összeérjenek.





Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 8 dkg porxukor, 3 tojássárgája, csipet só, fél citrom leve, 1,5-2 g sütőpor.

A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és néhány órát vagy egy egész éjszakát folpackba csomagolva állni hagyjuk.

Pihentetés után diónyi darabokra szedjük a tésztát és belelapítgatjuk a formákba. Nekem ebből az adagból 31 kosárkám lett. A tésztára teszünk egy kiskanálnyi lekvárt és egy-egy meggyet, majd rákanalazzuk a dióhabot. A meggyet tehetjük a dióhab tetejére is, így még dekoratívabb süteményt kapunk. 180-200 fokos sütőben készre sütjük. (akkor van kész, ha a hab enyhén barnul és a tészta is kis színt kapott). Amikor félig kihűlt a sütemény, óvatosan kiszedjük a formából és rácson hagyjuk teljesen hűlni.

Hozzávalók a dióhabhoz: 3 tojásfehérje, csipet só, reszelt citromhéj, 1-2 evőkanál citromlé, 1 kiskanál vaníliaesszencia, 15 dkg darált dió, 10-12 dkg porxukor, 1 evőkanál rum. Ezen kívül szükség lesz még egy üveg sárgabaracklekvárra és magozott meggyre.

A tojásfehérjét fényesre, nagyon keményre verjük a citromlével, rummal, vaníliával, csipet sóval és a porxukorral, majd beleforgatjuk a darált diót.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése