2013. január 2., szerda

Fatörzs

Karácsonyi tortánk ez a fatörzs volt. Habár soha nem evett egyikünk sem ilyen süteményt, nagyon elégedettek voltunk az ízével. Elég tömény, laktató desszert, így egyszerre 1-2 szeletnél többet nem tudtunk enni belőle.




Hozzávalók a tésztához: 2 evőkanál fehér tönkölyliszt, 5 evőkanál darált mandula, 6 tojás, 6 evőkanál xukor.

A tojássárgáját fehéredésig habosítjuk a xukor felével. Egy másik edényben a tojásfehérfét keményre verjük a xukor másik felével, végül hozzáöntjük a tojássárgát és óvatosan elkeverjük. Ezután beleszitáljuk a darált mandulát és a lisztet.

Sütőpapírral bélelt nagy méretű gáztepsiben készre sütjük (vigyázat, hamar, 8-10 perc alatt kész lesz). Még melegen konyharuhára terítjük, felcsavarjuk és betöltésig így hagyjuk.

Hozzávalók a krémhez: 3 tojás, 5-8 dkg porcukor, 1 kiskanál vaníliaesszencia, 10 dkg étcsokoládé, 20 dkg vaj, 4 evőkanál holland kakaópor, 5 dkg rumba áztatott mazsola, 5 dkg pörkölt és apróra darabolt törökmogyoró (vagy dió), 1-2 evőkanál rum.

A tojássárgáját a porcukorral gőz felett besűrítjük, vigyázva, hogy ne csapódjon ki a tojásfehérje. Ha kész, félretesszük. A vajat jól kihabosítjuk, a csokit megolvasztjuk. A tojáskrémhez adjuk a felolvasztott csokoládét, a rumot, a kakaóport, a vaníliaesszenciát és, amikor teljesen kihűlt a tojásos krém, akkor a vajat is. Még egyszer jól kihabosítjuk az egészet.

A piskótát kiterítjük, megkendjük a krém kétharmadával, megszórjuk a mazsolával a mogyoróval, feltekerjük és a tetejét is bevonjuk a csokikrémmel. Villával vagy tortaformázóval kialakítjuk a megfelelő mintázatot, végül megszórjuk durvára tört pirított mogyoróval. Tálalásig hideg helyen tartjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése