2013. március 22., péntek

Élesztő nélkül, kovásszal készült szilvalekváros bukta

A fonott kalács után ez a második próbálkozásom, hogy élesztő nélkül, kovásszal készítsek édes kelt tésztát.  Másnap is puha, foszlós, élvezhető a bukta. Kovász ízt nem érezni a tésztán.




Hozzávalók fél adaghoz:

- 12,5 dkg rétesliszt,
- 12,5 dkg tönköly fehérliszt,
- 9 dkg kovász ( kovász készítéséről itt írtam),
- kb. 1,70 dl tej,
- fél dl olaj,
- 3,5 dkg xukor,
- 1 tojás sárgája,
- csipet só,
- a töltéshez sűrű, házi szilvalekvár,
- olaj vagy zsír a bukták kenéséhez.


1. A kovászt (melyet előző este megetettem és amiről itt írok) összekeverjük a langyos tejjel, majd belekeverjük a többi hozzávalót is. Lágy, sűrű galuskatészta állagú tésztát kapunk. Fakanállal megdagasztjuk és konyharuhával letakarva 10 percet állni hagyjuk.

2. 10 perc múlva újra megdagasztjuk a tésztát, majd 20 perc pihentetés múlva megint és újabb 30 perc pihentetés után ismét dagasztunk rajta. Minden egyes dagasztásnál egyre jobb állagú tésztát kapunk.

3. 30 perc pihentetés után meghajtogatjuk a tésztát egy jól belisztezett felületen (fentről le, lentről fel, jobbról balra és balról jobbra). Konyharuhával letakarva állni hagyjuk egy órát. Egy óra múlva megint és újabb egy óra múlva ismét meghajtogatjuk a tésztát, majd 1 órát megint állni hagyjuk. Tehát összesen háromszor hajtogatjuk a tésztát és minden hajtogatás között egy-egy órát pihen a tészta. Az utolsó hajtogatás után még hagyjuk pihenni egy órát , majd megformázzuk a buktákat.

4. Szűk ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát és kis téglalapokra vágjuk (nekem 28 téglalapom lett, mert mini buktákat készítettem). Minden téglalapot megtöltünk szilvalekvárral, majd olvasztott zsírral vagy olajjal bekenjük minden oldalát. Hajtással lefele, jó szorosan sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a buktákat.

5. Letakarjuk konyharuhával a tepsit, és körülbelül háromnegyed óra múlva előmelegített, 190 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése