2013. június 5., szerda

Kapros-túrós lepény, élesztő nélkül, kovásszal

Régóta nem tartunk itthon élesztőt, mert a mindennapi kenyerünket kovásszal sütöm, péksüteményeket pedig a szénhidrátdiétám miatt ritkán készítek. A kertben sok kapor nőtt, muszáj volt lepényt sütnöm és egyúttal kipróbálnom, hogyan működik kovásszal a tészta. Működik, így le is írom gyorsan a receptet, nehogy elfelejtsem.


Hozzávalók a tésztához:

- 15 dkg tönköly fehérliszt,
- 5 dkg csökkentett szénhidráttartalmú liszt,
- 7 dkg kovász,
- kb. 1-1,5 dl tej,
- 1 tojás,
- 5 dkg vaj,

Hozzávalók a tetejére:

- 50 dkg túró,
- 3 tojás,
- 4 evőkanál xukor,
- 1 kanál búzadara,
- kapor,
- 2-3 evőkanál tejföl.

1. A kovászt elkeverjük a tejjel, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk a tésztát. Én először a vajat nem tettem bele, csak akkor, mikor már kicsit gyúrtam a tésztát.

2. A szokásos módon többször átgyúrjuk a tésztát bizonyos időközönként, majd óránként hajtogatjuk (háromszor-négyszer).

3. A harmadik (negyedik) hajtogatás után várunk még egy órát, majd a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Amíg a tészta pihen a tepsiben, elkészítjük a tölteléket.

4. A túrót összetörjük, majd xukorral, 2 tojássárgával, búzadarával és kaporral jól összekeverjük. 3 tojásfehérjét habbá verünk és a túróhoz adjuk. Óvatosan összekeverjük, hogy ne törjön össze a hab, majd az egészet ráöntjük a tésztára.

5. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük a lepényt, majd mérsékeljük a hőfokot 180 fokra. Az utolsó 5 percben megkenjük az egy tojássárgával összekevert tejföllel és készre sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése