Oldalak

2013. november 18., hétfő

Mákos krémes sütemény (majdnem lisztmentes)

A Csak a puffin oldalon találtam a receptet. Kicsit átalakítottam: a tésztájából kihagytam a lisztet, csökkentettem a cukor mennyiségét és citromlevet is tettem a krémbe. Finom, de a vajas krém miatt igen tömény sütemény. Ne hűtő hidegen fogyasszuk, hanem, mint minden vajkrémes sütemény esetében, fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből és hagyjuk kicsit olvadni a krémet.



Hozzávalók a tésztához (kb. 19X32 cm-es tepsihez):

- 3 tojás
- 7 dkg xukor (eredetileg 20 dkg porcukor),
- 0,25 dl tej,
- 10 dkg darált mák (eredetileg 5 dkg),
- 10 dkg darált mandula (eredetileg nincs benne mandula, hanem 15 dkg liszt),
- fél csomag sütőpor (eredetileg háromnegyed csomag).

Hozzávalók a krémhez:

- 2 dl tej,
- 2 evőkanál liszt,
- vaníliaesszencia,
- 7,5 dkg darált mák,
- 3/4 dl víz,
- 12 dkg vaj,
- 5 dkg porxukor (eredetileg 15 dkg),
- fél citrom (elhagyható).

Máz:

- nálam a szokásos 1-2 evőkanál kakapór, cukor, nagyon kevés víz (1-2 evőkanálnyi), 3 dkg vaj, de csoki és olaj keverékével is be lehet vonni a süteményt.

Elkészítés:

1. A mákot, mandulát összekeverjük a sütőporral.

2. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd a tejjel. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgás keveréket a kemény habhoz öntjük, óvatosan összekeverjük.

3. A mákos mandulát óvatosan beleforgatjuk a tojássárgás habba.

4. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon megsütjük (kb. 15-18 perc). Ha kész, rácsra borítjuk, kihűtjük.

5. Elkészítjük a krémet. A tejet felfőzzük a liszttel. (A tej nagy részét felforraljuk, kisebb részét egy tálban csomómentesen összekeverjük a liszttel, majd, mikor forr a tej, kimerünk belőle egy keveset a lisztes tejbe, összekeverjük és az egészet a lábasba öntjük.) Sűrűre főzzük. Kihűtjük.

6. A darált mákot összekeverjük a vízzel egy másik lábasban, és ezt is felfőzzük. (Akkor jó, ha a víz elfőtt, morzsalékos a mák és kicsit kezd pirulni). Kihűtjük.

7. A lágy vajat habosra jó keverjük a porcukorral.

8. Amikor a tejes pép és a mák kihűlt, akkor ezeket és a habos vajat összekeverjük. Citromlével, citromhéjjal ízesíthetjük.

9. Ha kihűlt a tészta is, rákenjük a mákos krémet és hűtőbe tesszük. Addig elkészítjük a mázat.

10. Bevonjuk a mázzal a süteményt és visszatesszük a hűtőbe dermedni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése