2014. november 15., szombat

Csokimousse-gesztenyemousse torta

A receptet Macinál találtam. Eddig kétszer sütöttem meg ezt a tortát, de minden alkalommal nagyon finom lett. Érdemes kipróbálni, mert leírva bonyolultabbnak tűnik, mint amilyen valójában. Fotózni most sem volt idő, de azért mentettem el pár képet. 




Hozzávalók a torta alapjához:
- 15 dkg liszt,
- 6 dkg cukor,
- 6 dkg vaj,
- 1 egész tojás,
- 1 teáskanál sütőpor.

Hozzávalók a piskótához:
- 5 tojás,
- 6 púpos evőkanál liszt,
- 6 púpos evőkanál cukor,
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor.

Hozzávalók a 3 féle töltelékhez:
- 6 dl tejszín,
- 3 zacskó habfixáló,
- 40 dkg mascarpone,
- 20 dkg étcsoki,
- 20 dkg tejcsoki,
- 25 dkg gesztenyemassza,
- 1 evőkanál rum,
- 2 evőkanál porcukor,
- 1 üveg magozott meggybefőtt.

Elkészítés:

1. A torta alapjához valókból sima tésztát gyúrunk, majd két sütőpapír között egy 28 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, tetejét villával megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert akkor nagyon kemény lesz a tészta. Nem kell megbarnulnia.

2. Sütőpapírra egy 28-30 cm átmérőjű kört, majd ebbe csigavonalat rajzolok. Ezt ráteszem egy tepsire. Előkészítek egy másik sütőpapírt, amit egy másik gáztepsire helyezek. Mindig alulra kerüljön az az oldal, amire rajzoltunk (különben meglátszik majd a ceruza/tinta a süteményen is). Előkészítek két nyomózsákot is, amibe a piskótatésztát tesszük. Én két zacskóban osztottam el a tésztát, és mindegyiken az egyik csücsköt óvatosan kivágtam ollóval.

3. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral kihabosítjuk, majd a fehérjét kemény habbá verjük. Ezután óvatosan belekeverjük a tojássárgát a fehérjehabba, végül beleszitáljuk a lisztet is. Lazán összekeverjük.

4. A piskótatésztát ketté vesszük és az egyik adagba belekeverjük a kakaóport.

5. Az egyik nyomózsákba/zacskóba tesszük a kakaós tésztát. Kis lyukat vágunk a zacskó csücskébe. Az előre megrajzolt körbe csigavonalat rajzolunk, a másik sütőpapírra pedig átlókat (hézagokat hagyva két-két átló között).

6. Ha végeztünk, jöhet a sárga tészta. Ugyanúgy megtöltjük a nyomózsákot/zacskót és a hézagokat kitöltjük vele.

7. Előmelegített, légkeveréses sütőben egyszerre megsütjük a két lapot. Hamar, 5-8 perc alatt elkészülnek. (170 fokon sütöttem.)

8. Amikor minden tészta megsült és kihűlt, akkor a torta alapját beleigazítjuk egy tortaforma aljába. A nagy piskótalapból hosszú csíkokat vágunk, de előtte lemérjük a tortaforma magasságát és eszerint állítjuk be a csíkok szélességét. 2-3 csíkból szoros, passzentos peremet (azaz a torta oldalát) készítünk a tortaformán belül.

9. A hideg tejszínt felverjük a habfixálóval.

10. Az étcsokis krémhez a csokit vízgőz felett megolvasztjuk, majd levesszük a gőzről és azonnal belekeverjük a mascarpone 1/3 részét. Kihabosítjuk, majd beleforgatjuk a felvert tejszín 1/3-ad részét. A kész krémet a tortaformába simítjuk.

11. A gesztenyekrémhez az áttört gesztenyét kihabosítjuk a mascarpone 1/3-ad részével, ízesítjük rummal és porcukorral. Ezután beleforgatjuk a felvert tejszín 1/3-ad részét. A kész krémet a tortaformába simítjuk. Tetejére meggyet dobálok.

12. A tejcsokis krémhez a csokit vízgőz felett megolvasztjuk, majd levesszük a gőzről és azonnal belekeverjük a mascarpone 1/3 részét. Kihabosítjuk, majd beleforgatjuk a felvert tejszín 1/3-ad részét. A kész krémet a tortaformába, a gesztenyés krémre simítjuk.

13. A csigamintás tortalapot méretre vágom és a torta tetejére helyezem. Ez lesz tehát a torta teteje, amit meg lehet szórni porcukorral, de én ezt elhagytam.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése