2014. november 15., szombat

Pándi meggytorta

Tortaimádónál található leírás szerint készítettem a tortát. Sajnos nem jegyeztem fel, hogy én milyen arányokkal dolgoztam, ezért az eredeti receptet írom le ide és, ha valamikor újra megsütöm a tortát, akkor zárójelben jegyzem a módosításaimat). Finom torta, de a krém miatt nekem elsőre kicsit sokáig tartott elkészíteni. 



Hozzávalók (23 cm átmérőjű tortához):
- 3 egész tojás,
- 17,5 dkg cukor,
- 3 cl zsíros tej,
- 1 dl olaj,
- 7 dkg olvasztott vaj,
- 19 dkg liszt,
- 1 csomag sütőpor,
- 1/2 citrom leve és héja,
- 2 csipet fahéj.

Alapkrém:
- 2 dl tej,
- 8 dkg cukor,
- 5 tojássárgája,
- 7 dkg jó minőségű fehér csokoládé,
- 15 dkg mascarpone.

Meggytöltelék:
- 36 dkg meggy (nálam befőtt),
- 1,8 dl meggylé,
- 3,5 dkg vanília ízű pudingpor,
- 7 dkg cukor,
- fél citrom leve,
- 2 csipet fahéj,
- 6 ml cherry brandy (nem tettem bele).

A betöltéshez tejszínes krém:
- 40 dkg alapkrém,
- 20 dkg tejszínhab,
- 4 dkg főzött zselatin (1 rész zselatinpor 6 rész vízzel felfőzve és ebből kell kivenni a 4 dkg mennyiséget).

Elkészítés (idézet következik Tortaimádó blogjáról, mert most nincs időm magam megfogalmazni a receptet):

"Az egész tojást a cukorral felmelegítjük, majd kemény habot készítünk belőle. Egy edénybe belemérjük a meggyet, enyhén darabos péppé törjük, majd hozzátesszük az olajat, a vajat, a tejet, a citromot, és jól elkeverjük. Ezután a felvert tojáshabot is hozzáadjuk, és lazán elkeverjük. 

Kimérjük a szárazanyagokat, és folyamatos keverés közben óvatosan hozzáadjuk a tojásos alaphoz. A bekevert massza enyhén folyós állagú lesz. A bekevert piskótát három tortaformába töltjük, és 210 C°- on 10-12 percig sütjük. A piskóta nagyon puha, laza szerkezetű, ezért sütésnél vigyázzunk, nehogy kiszáradjon. Sütés után a felületét meghintjük cukorral, majd rárakunk egy sütőpapírt és azonnal megfordítjuk. 

A tejet a cukorral és a mascarponéval felforraljuk, hozzáadjuk a fehér csokoládét, majd folyamatos keverés közben újraforraljuk. Ekkor hozzácsurgatjuk a tojássárgáját, amivel besűrítjük (kb. 20 perc). Végül, még forrón összeturmixoljuk. (Megjegyzésem tőlem: jó sűrűre főzzük, különben folyós marad a krém, de ne forraljuk, mert a tojás kicsapódik.)

A meggyet ledaráljuk, majd a citromhéjjal és citromlével elkeverjük. 

A pudingport feloldjuk a meggylé egy részével, a többit pedig felforraljuk a cukorral, majd a pudinggal besűrítjük. Ekkor hozzáadjuk a meggyet, és tovább kevergetjük, míg egyet rottyan. 

A tortát tortaformában töltjük meg. A piskótákat megkenjük meggykrémmel. 

A zselatint kis lángon folyamatos keveréssel áttetszőre feloldjuk a vízben. A kimért 4 dkg-nyi mennyiséghez pár kanálnyit keverünk az alapkrémből, majd így adjuk hozzá a nagyobb mennyiséghez, ezután lazán beleforgatjuk a tejszín keményre vert habját is. A tejszínes krémet három részre osztjuk, majd a piskótával megegyező vastagságban betöltjük a tortát. Végül a tetejét simára kenjük. 

A tortát finomra darált pörkölt dióval vonjuk be, minden szeletre tejszínrózsát nyomunk, majd csokoládé-pasztillával, meggyel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük."




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése