2016. január 9., szombat

Szőlőbefőtt

Két évvel ezelőtt tettem el először szőlőt befőttnek. Az íze borzalmas lett, mert kioldódott a szőlőből az íz (sima vízzel öntöttem fel és úgy főztem meg). Most ősszel azonban máshogy tettük el. Víz helyett mustban. Így remek íze lett a befőttnek. Idén még többet rakok el, mert átment a próbán.





Hozzávalók: 
- szőlő (nálam most fehér szőlő),
- must (ennek a szőlőnek a mustja).

Elkészítés: 

1. A szőlőt alaposan megmossuk. leszemezzük, még egyszer átmossuk (ne áztassuk).

2. A szőlőszemeket kisebb üvegekbe rakjuk, felöntjük a musttal, majd szorosan lezárjuk az üvegeket.

3. Egy nagyobb edénybe (amiben elfér egyszerre az összes befőtt) állítjuk az üvegeket, felöntjük vízzel. A víz az üvegeket ne fedje el, a kupakot ne érje már víz. Lassú tűzön melegítsük addig, míg az üvegekben buborékokat nem látunk felfele jönni. Ez után még kb. 10 percig főzzük, majd az edényt lefedve hagyjuk, így hűtjük ki a befőttet (ez a nedves dunszt).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése