2016. május 23., hétfő

Fagyitölcsér (tojásmentes, kelt tésztából)

Panni nem ehet tojást. A házi fagyit viszont szeretjük és a gyerekek tölcsérből szívesebben nyalogatják. Gondolkodtam, miből készíthetnék tölcsért, aztán éppen kapóra jött a Vidék íze 2016 májusi száma, ahol kelt tésztából készült tölcsérben kínálják a fagyit. Kipróbáltam, nagyon jól működik, csak figyelni kell a tekerésnél, ne maradjon sehol lyuk. Érdemes a tésztát vékonyra nyújtani, hogy jó ropogós legyen a tölcsér. Nekem nincs "gyári" formám, így a kiflitölcsérnél leírt, általam készített formára tekertem fel a tésztát.



Hozzávalók:
- 40 dkg liszt,
- 1,5 dkg friss élesztő,
- 2 evőkanál cukor,
- kb. 2 dl tej,
- 3 dkg vaj, olvasztva,
- 1 nagy csipet só,
- a külső részére 2 dkg vaj, darát dió és barnacukor, de ez elhagyható.

Elkészítés:

1. Az élesztőt egy kevés cukros langyos tejben felfuttatjuk.

2. A felhabosodott élesztőt, a vaj kivételével, hozzáöntjük az összes többi hozzávalóhoz és közepesen kemény tésztát dagasztunk. Ekkor adjuk hozzá az olvasztott vajat és újra kidagasztjuk. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

3. Ha megkelt, 2-3 mm vastagra nyújtjuk, ezután derelyevágóval  2 cm vastag csíkokra vágjuk fel a tésztát. A csíkokat feltekerjük a formára, majd a pulton kicsit hengergetjük és ellenőrizzük, hogy nem maradt-e lyuk sem az oldalán, sem az alján.

4. A maradék olvasztott vajjal megkenjük, cukros dióba vagy natúr dióba forgatjuk, de el is maradhat a diós borítás. 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsin készre sütjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése