2016. szeptember 30., péntek

Sütőtökös rakott krumpli

A Vidék Íze 2013 novemberi számából való ez a recept. Nagyon ízlett a gyerekeknek és nekünk is. Természetesen Panni miatt tojásmentes ez is.



Hozzávalók:
- 70 dkg nyers krumpli, hámozva, uborkagyalun vékonyra szeletelve (fontos, hogy vékonyra legyen szelve, különben nem puhul meg sülés közben a krumpli!),
- 60 dkg sütőtök (tisztítva), kisebb kockákra vágva,
- 1 szál szárazkolbász, karikázva (aki nem eszik húst, helyettesítse gabonakolbásszal vagy füstölt sajttal vagy bármivel, amivel szeretné),
- olykor teszek bele pici kockákra vágott szalonnát is,
- 1 teáskanál szárított rozmaring,
- bors,
- só,
- csilipaprika ízlés szerint, de el is hagyható, én a gyerekek miatt nem teszek bele,
- 2,5 dl tejszín (van, hogy helyette is tejfölt használok),
- 2 dl tejföl (eredetileg 1 dl-t ír a recept),
- 10 dkg sajt,
- kevés vaj a tepsi kikenéséhez,
- természetesen lehet tenni bele főtt tojást is. Mostanában már főzök bele néhány darabot, régen, mikor lányom nem ehetett tojást, akkor kihagytam az ételből a tojást.

Elkészítés:

1. Kivajazunk egy tűzálló tálat vagy egy tepsit (közepes méretűt használok ehhez, kb. 20X 33/35 cm-es, de ez ízlés kérdése is, ki milyen vastagon szereti). Az előkészített zöldségeket egy nagy edényben összeforgatjuk a sóval (sózzuk bátran), borssal, rozmaringgal, csilivel, reszelt sajttal. Beleforgatjuk a kolbászt is (esetleg szalonnát) és aki szeretne, tehet bele tojást is (mostanában már én is teszek).

2. Belesimítjuk a kivajazott tepsibe, tetejét meglocsoljuk tejszínnel elkevert tejföllel. 180 fokos sütőben készre sütjük (Kb. 1 óra, de ellenőrizzük, ha lassan puhul, de nagyon pirul a teteje, le szoktam venni a hőfokot és tovább sütöm). A recept szerint nem kell letakarni, de én, ha úgy látom, hogy lassan puhul, egy kicsit letakarom menet közben. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése