2017. január 3., kedd

Pasztinák krémleves 2.

Van már egy pasztinák krémleves recept a blogon. Annak szép sárga színe lesz a répától. Ennek a levesnek viszont az a különlegessége, hogy sütőben sül a zöldség és kékpenészes sajt is kerül a levesbe. A recept ötlete Hugh Fearnley-Whittingstall Három jó dolog című könyvéből származik. Nekem sajnos nem volt most otthon kékpenészes sajt, de olvasztottam bele helyette más, karakteresebb ízű penészes sajtot.



Hozzávalók: 
- pasztinák (kb. fél kg),
- 2 fej fokhagyma,
- 1 fej vöröshagyma,
- néhány kanál (szőlőmag)olaj,
- só,
- bors,
- 6-8 dl alaplé (vagy víz),
- 2 dl tejszín,
- 5 dkg krémes kékpenészes sajt, darabolva,
- tálaláshoz szalonnachips (apróra vágott szalonna pirosra sütve).

Elkészítés: 

1. A pasztinákot megpucoljuk, daraboljuk. A hagymát szintén kisebb-nagyobb darabokra vágjuk. A fokhagymának csak a külső héját szedjük le (tehát nem kell teljesen megpucolni).

2. Az előkészített zöldségeket egy tepsibe tesszük, megszórjuk sóval, borssal, meglocsoljuk olajjal. Lefedjük fóliával és 190 fokon addig sütjük, míg megpuhul és kicsit karamellizálódik. Félidőben megkeverhetjük.

3. Amikor megpuhultak a zöldségek, áttesszük egy edénybe. A fokhagymát egyszerűen kinyomjuk a héjából.

4. Felöntjük alaplével. Felfőzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Az alaplé mennyisége függ, mennyire szeretnénk sűrűre a levest. Hozzáöntjük a tejszínt és a darabolt sajtot is hozzákeverjük. Forralunk rajta egyet és elzárjuk a tüzet. Szalonnachip-szel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése