2017. február 21., kedd

Mindenmentes kevert sütemény 2. (mákos)

Már sokszor elkészítettem egy hasonló süteményt, amiben mák helyett dió és mandula van (a receptje itt található). Ezúttal gondoltam, kipróbálom, milyen lenne mákkal. Nagyon jól sikerült így is, ezért leírom a receptet. Az a jó, hogy ebbe a sütibe nem kell tenni cukrot (édesítőszert pedig már nem fogyasztunk). Aki még nem szokott le a túl édes ízekről, azoknak lehet, hogy hiányozna belőle egy kis cukor. Ha így van, édesítsük kedvünk, ízlésünk szerint.




Hozzávalók egy kisebb tepsihez:
- 13 dkg mák, darálva,
- 5 dkg apró szemű zabpehely (ha gluténmentes diétán van valaki, akkor ezt cserélje le valami másra vagy, ha ehet zabpelyhet, akkor garantáltan gluténmentes változatot vásároljon),
- 2 dkg kókuszreszelék, darálva,
- 4 dkg kölesliszt,
- 2 dkg puffasztott amarant (elhagyható),
- 2 dkg étkezési keményítő,
- 1 bő teáskanál útifű maghéj,
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé,
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 kiskanál fahéj,
- 1 marék mazsola,
- 1 evőkanál darált lenmag,
- 3 evőkanál víz,
- kb. 2,5 dl cukormentes, házi körtelekvár (vagy bármilyen más, édes lekvár),
- kb. 2-2,3 dl víz (vagy bármilyen cukormentes gyümölcslé),
- tetejére: fél diószemek, lekvár vagy amit szeretnénk.

Elkészítés:

1. A darált lenmagot elkeverjük a 3 evőkanál vízzel és 5 percig állni hagyjuk.

2. A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön edényben összekeverjük, majd a kettőt vegyítjük. A beáztatott lenmagot is hozzáadjuk. Keverjük össze, de ne túl sokáig. Éppen csak álljon össze a massza. Annyi folyadékot adjunk hozzá, hogy sűrű tésztát kapjunk. Az enyém nem volt kemény, de nem volt folyós sem, jól kenhető volt.

3. Sütőpapírral bélelt kisebb méretű tepsiben (vagy zsiradékkal kikent, kölesliszttel megszórt), 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Kissé nedves állagú lesz a belseje és nem magas sütemény a végeredmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése