2017. március 24., péntek

Spenótos lasagne

A tésztája a jól bevált sütőtökös-vöröslencsés lasagne tésztájából készült. A töltelék pedig a mélyhűtőben lapuló, tavaly eltett spenótból, maradék sajtokból.




Hozzávalók a tésztához: 
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 10 dkg finomliszt,
- 3 tojás (elhagyható, helyette víz--->lányom tojásérzékeny, így én vízzel gyúrom),
- 1 kávéskanál só,
- kevés víz, ha szükséges.

Elkészítés: 

1. A lisztet egy gyúrótáblára vagy a konyhapultra halmozzuk. Közepébe mélyedést készítünk. Ide szórjuk a sót és ráöntjük a három egész tojást (vaj helyette a vizet).

2. Kézzel addig gyúrjuk, míg sima tésztát kapunk. Ha szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá.

3. Cipót formázunk a tésztából, letakarjuk konyharuhával és 5 percig pihentetjük.

4. Ezután enyhén lisztezett felületen nagyon vékonyra kinyújtjuk (én kétfele veszem a tésztát és két részletben nyújtom ki). Tetszőleges darabokra vágjuk.


Hozzávalók a töltelékhez:
- 20 dkg tejföl (sűrű, jó minőségű, magas zsírtartalmú),
- 2,5 dl tejszín vagy tej,
- 3 dkg vaj,
- 1 fej vöröshagyma, aprítva,
- 5 gerezd fokhagyma, aprítva,
- 10 dkg reszelt sajt a töltelékhez és
- 5 dkg reszelt sajt a tetejére,
- 2-3 púpos evőkanál liszt,
- 15 dkg krémsajt vagy lecsöpögtetett tejföl (nálam lecsöpögtetett tejföl), de azt is el tudom képzelni, hogy ricottát vagy túrót teszünk helyette,
- de készülhet a töltelék egy tejből és lisztből, reszelt sajtból főzött besamelből is (nekem nem volt annyi tejem, ezért mást kellett helyette használnom),
- 50 dkg fagyasztott spenót (olyan, amit én tettem el, leveles spenótként és most, hogy kiolvasztottam, apróra vágtam deszkán egy éles késsel),
- só,
- bors,
- szerecsendió.

Elkészítés:

1. A vöröshagymát a vajon megpároljuk, majd rádobjuk a fokhagymát is. Kettőt keverünk rajta és mehet rá a liszt. Alaposan elkeverjük, felöntjük a tejszínnel. Keverjük folyamatosan és mehet rá a tejföl, a krémsajt, a reszelt sajt (10 dkg) és az aprított spenót is.

2. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Sűrűre, krémesre főzzük alacsony hőfokon.

3. Egy kisebb tepsi alját kibéleljük tésztával, majd rákenjük a töltelék negyedét, megint tészta, majd töltelék. Ismét tészta és töltelék. Végül megint tészta és a tetejét is mindenhol megkenjük a töltelékkel. Reszelt sajttal megszórjuk és 180 fokos sütőben készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése