2017. július 30., vasárnap

Gyümölcsös kosárka vaníliakrémmel

Eredetileg nem ezt, hanem egy szedres-tejszínes kosárkát szerettem volna készíteni (EZT), melyet 3 éve ettem utoljára, de sajnos nem volt elég érett szeder a kertben. Mivel lányom tojásallergiás, ezért nem a hagyományos tojással készült vaníliás krémmel töltöttem a süteményt, hanem jó minőségű pudingport főztem hozzá. Aki nem ehet tojást, de nincs pudingpor otthon, az keményítőből és némi vaníliából könnyedén készíthet magának pudingport (a prémium pudingporokban sincs nagyon egyéb összetevő).





Hozzávalók a tésztához (kb. 36 kisebb kosárka formához):
- 30 dkg liszt,
- 20 dkg hideg vaj,
- porcukor ízlés szerint (nálam csak 3 dkg, de hagyományosan 10 dkg kellene bele),
- annyi zsíros tejföl, amennyivel egy jól nyújtható, nem ragacsos, rugalmas tésztát kapunk,
- mehet bele kezeletlen citrom héja és vanília is, de ezek el is maradhatnak.
- van, aki egy pici sütőport vagy szódabikarbónát is tesz a tésztába, én nem szoktam.

Hozzávalók a krémhez (aki nem allergiás a tojásra, készítsen inkább igazi, házi tojással készült vaníliakrémet, nálunk az allergia miatt ez nem jöhet szóba):
- 2 csomag prémium pudingpor (2X36 g),
- cukor ízlés szerint (nálam csak 2 evőkanál),
- 7 dl tej,
- 10 dkg puha vaj,
- gyümölcs a díszítéshez.

Elkészítés: 

1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. Végül tegyük bele a tejfölt. Csak annyit, amennyitől egy jól nyújtható, rugalmas, nem ragacsos tésztát kapunk. Ne gyúrogassuk sokáig, mert felmelegszik a vaj (megég a tészta) és sütés után morzsálódni fog! Amint összeáll a tészta, tegyük egy zacskóba és pihentessük a hűtőben (legalább 30 percig).

2. A pihentetett tésztát vékonyra kinyújtjuk, a legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a formákba simítjuk. Mindegyiket megszurkáljuk egy villával.

3. 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Nem kell, hogy színe legyen. Amikor éppen csak kezdene színesedni, vegyük ki. Szedjük ki a formából és rácson hűtsük ki.

4. Készítsük el a krémet (vagy az igazi, tojásos változatot, ha ehetünk tojást vagy a pudinggal készülőt, ha valaki allergiás vagy nincs otthon tojás).

5. A pudingport elkeverjük egy kevés tejjel és a cukorral (csomómentes legyen!). A többi tejet feltesszük főni. Mikor forr a tej, valamennyit hozzáöntünk belőle a pudingos tejhez, gyorsan elkeverjük, végül az egészet visszaöntjük a felforralt tejhez (állandó keverés mellett). Lassú tűzön sűrűre főzzük. Kihűtjük. Hűtés közben gyakran keverjük meg, hogy ne csomósodjon. Én a biztonság kedvéért mindig átpasszírozom egy szűrőn.

6. Mikor már éppen csak langyos, akkor a puha vajat kihabosítjuk, majd a pudinghoz keverjük. Így is kihabosítjuk.

7. Nyomózsákba töltjük a pudingport és megtöltjük a kosárkákat. Tetszés szerint díszítjük és fogyasztásig hűtőbe tesszük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése