2017. július 31., hétfő

Rakott cukkini kölessel (húsmentes)

Ez egy egyszerű, gyors, de annál finomabb zöldséges egytálétel. Ritánál találtam egy receptet, az inspirált tovább és végül ez lett a mai és holnapi ebédünk.



Hozzávalók (kicsi, 32X19 cm-es tepsihez)
- 1 kisebb-közepes zsenge cukkini,
- 25 dkg köles,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 3,5 dl sűrű, házi paradicsomlé,
- 1 evőkanál zsiradék,
- só,
- 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika,
- 25 dkg előfőzött csicseriborsó,
- 350 g zsíros tejföl,
- reszelt sajt, ízlés szerint,
- egy kevés aszalt/szárított paradicsom, nagyon apróra vágva (ez elmaradhat, én csak azért tettem rá, mert éppen volt kéznél, valamihez fel akartam használni), de akár vékonyra szeletelt friss paradicsomot is használhatunk.

Elkészítés: 

1. A kölest nagyon alaposan, többször átmossuk, majd feltesszük főni. Soha nem mérem, mennyi vizet teszek a köleshez, általában annyi vizet engedek rá, hogy egy ujjnyival érjen a köles fölé. Sózzuk és lassú tűzön, félig lefedve készre főzzük. Elzárjuk a tüzet és lefedve kicsit hűlni hagyjuk. Mikor kissé hűlt, keverjük át fakanállal.

2. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd olvasztott zsiradékon megpároljuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a fűszerpaprikát, felöntjük a paradicsomlével és hozzáadjuk az előfőzött csicseriborsót is. Sózzuk.

3. Egy kicsi tepsi alján eligazítjuk a kölest, arra a paradicsomos csicseriborsót.

4. A cukkinit uborkagyalun vékony karikákra reszeljük. Ezt is elrendezzük a tepsiben. Megsózzuk.

5. A cukkinit megszórjuk az aszalt paradicsommal (elmaradhat, vagy vékonyra szeletelt friss paradicsom is mehet rá), arra jön a tejföl és végül a reszelt sajt.

6. 170 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Friss salátával kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése