2017. december 13., szerda

Kenyérfelfújt, zöld dióval, kéksajttal

Maradt az előző sütésből kb. 20 dkg kenyér. Ételt nem dobunk ki, ezért ilyenkor vagy krémlevest főzök, amibe vajon pirított kenyérkockákat szórunk tálaláskor vagy ilyen kenyérfelfújtat készítek. Van már a blogon édes és sós kenyérfelfújt, ez itt a következő variáció. Ha már zöld dió napot tartottunk, akkor természetesen ebbe is került néhány.



Hozzávalók: 
- kb. 20 dkg szikkadt kenyér,
- 4-4,5 dl tej,
- 2 tojás,
- só,
- bors,
- szerecsendió,
- zöld dió befőtt, elhagyható (kb. 8 darab),
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve,
- 5 dkg igazi kéksajt (többet nem tennék bele, ha jóféle kéksajtot használunk, mert nagyon erős íze lesz az ételnek),
- 3 dkg bármilyen sajt reszelve.

Hozzávalók a tetejéhez: 
- 1 evőkanál zsemlemorzsa,
- egy maréknyi apró szemű zabpehely,
- egy szűk maréknyi dió vagy mogyoró aprítva,
- 2-3 dkg sajt, reszelve,
- 2-3 dkg vaj, olvasztva.

Elkészítés: 

1. Egy habverővel összekeverjük a tejet a tojásokkal. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Morzsolunk bele kéksajtot, belekeverjük a reszelt sajtot, az apróra vágott zöld diót (ez el is maradhat) és a reszelt fokhagymát.

2. A kenyeret apró kockákra vágjuk és a fenti tejes-sajtos öntettel leöntjük. Jól összekeverjük és egy kicsi, de mély formába öntjük (nálam egy szokásosnál rövidebb püspökkenyérforma volt). Kanál hátuljával simára nyomkodjuk a tetejét. Néhány órát állni hagyjuk hűvös helyen vagy a hűtőben.

3. Sütés előtt megolvasztjuk a vajat és összekeverjük az összes hozzávalóval. A felfújt tetején elosztjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. A teteje szép piros, ropogós legyen. Kb. 45-50 perc, de figyeljük, mert minden sütő másképp süt. Frissen magas, majd, ahogy hűl, kissé összeesik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése