2017. december 28., csütörtök

Méteres kalács

A szokásos, interneten és könyvekben található receptek alapján készítettem ezt a süteményt. A különbség csak annyi volt, hogy kevesebb cukrot tettem bele. A liszt és így a folyadék mennyiségét egy picit meg kellett emelnem, mert sütőpor helyett szódabikarbónát tettem a sütibe.



Hozzávalók a tésztához: 
- 4 tojás (van, aki 6 tojással készíti),
- cukor (eredeti receptek szerint 20 dkg, nálam 7 dkg),
- 100 ml olaj,
- 100 ml (azaz 10 dkg) meleg víz (nálam egy kicsit több, mert tönkölylisztet használok és az több folyadékot igényel, másrészt eleve több lisztet használtam),
- 25 dkg liszt (nálam 30 dkg),
- 1 csomag sütőpor (nálam helyette 1 púpos kiskanál szódabikarbóna),
- 1-2 evőkanál kakaópor.

Hozzávalók a krémhez: 
- 2 csomag puncs pudingpor,
- 7 dl tej,
- 2 evőkanál rum,
- 25 dkg szobahőmérsékletű vaj (nálam 20 dkg),
- porcukor ízlés szerint.

Hozzávalók a csokimázhoz: 
- 5 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
- 2-5 evőkanál cukor (ízlés szerint),
- 3-5 evőkanál víz (amennyivel ki tudjuk keverni a cukros kakaót csomómentesre),
- 5 dkg vaj.

VAGY 15 dkg étcsoki és 2 evőkanál olaj.

Elkészítés: 

1. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral. Ezután több részletben, apránként hozzákeverjük a vizet és az olajat. Ezután megy bele a sütőporral kevert liszt.

2. A tésztát ketté vesszük és a felébe belekeverjük a kakaóport is (és én egy pici vizet). A tojásfehérjét habbá verjük és egyik felét a sárga, másik felét a kakaós tésztához keverjük. (Érdemes először két evőkanálnyi habbal lazítani a tésztát és csak utána hozzáadni a maradék habot.) Zsírozott, lisztezett őzgerincformába öntjük a kakaós tésztát és egy másik formába a világos tésztát.

3. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Körülbelül 20 perc, sütőtől függően, de figyeljük és végezhetünk tűpróbát is.

4. Amíg hűl a két tészta, elkészítjük a krémet. A pudingport kikeverjük egy kevés tejjel és a rummal. A maradék tejet feltesszük főni. Mikor forr a tej, egy evőkanálnyit merjünk a kikevert pudinghoz, gyorsan keverjük el, majd az egészet öntsük, folyamatos keverés mellett a forró tejhez (ne legyen csomós). Lassú tűzön főzzük sűrűre (közben keverjük folyamatosan). Levesszük a tűzről. Langyosra hűtjük, de közben időnként keverjük át, hogy ne bőrösödjön és ne csomósodjon.

5. A puha vajat kikeverjük a porcukorral jó habosra. Legyen fehér, habos, krémes. Hosszú percekig verjük a géppel, mert megéri a fáradtságot. Így lesz a krémünk finom, könnyű és így nem lesz vajízű. Végül keverjük a kihűlt pudinghoz. Ezzel is keverjük-habosítsuk át jól.

6. A kihűlt tésztát szeleteljük fel a bordák mentén. Jöhet az összeállítás. Egy fehér tészta, krém, barna tészta, krém, fehér tészta, krém stb. Nekem nincs ilyen hosszú tálcám, így nálam ebből a mennyiségből 2 rúd készült. Annyi krémet hagyjunk, hogy a tetejére oldalára is maradjon egy kevés (van, aki nem tesz a tetejére, de nekem így jobban tetszik).

7. A tetejét bevonjuk csokimázzal. Vagy olvasztunk gőz fölött étcsokit és abba keverünk 2 evőkanál olajat vagy, ahogy én készítettem, a kakaóport kikeverjük a cukorral, majd kevés vízzel, feltesszük főni (lassú lángon és ne forrjon). Mikor a cukor elolvadt, vegyük le a tűzről. Hozzákeverjük a vajat (olvadjon el teljesen) és gyorsan bevonjuk a süteményt. Hűvös helyen hagyjuk, hogy a máz megkössön.

8. Szeletelés: ferdén, kb. 45 fokos szögben szeleteljük, így szépen látszik majd a csík és a krém.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése