2017. december 4., hétfő

Sós sajtos keksz

Egyszerű, gyorsan elkészül és nehéz abbahagyni ezt a kekszet. Férjemnek legalábbis nagyon megörült ennek a keksznek, amit a sós-fűszeres krémsajthoz készítettem.




Hozzávalók: 
- 20 dkg liszt,
- 12 dkg hideg vaj,
- 10 dkg reszelt parmezán (de, ha olyan nincs, más sajt is megfelel, nekem parmezán jellegű házi kecskesajtom volt itthon, azt reszeltem bele és egy kevés igazi parmezánt is),
- 1 kiskanál só,
- néhány evőkanál víz, ha szükséges,
- egy nagyon picike őrölt pirospaprikát is tettem bele, hogy szebb színe legyen a keksznek. Ez elmaradhat, nem muszáj beletenni.

Elkészítés: 

1. A lisztet összekeverjük a sóval és elmorzsoljuk a vajjal. Dolgozzunk gyorsan, nehogy a vaj nagyon megolvadjon kezünk melegétől.

2. Hozzáadjuk a reszelt sajtot és a pirospaprikát. Annyi vizet adjunk csak a tésztához, mellyel egy nem ragacsos, de nem is kemény, hanem rugalmas, jól nyújtható tésztát kapunk. Gyorsan dolgozzunk, majd tegyük zacskóba és pihentessük a tésztát hűtőben. (Legalább 1 órát.)

3. A pihentetett tésztát kinyújtjuk 2-3 mm vastagra. Ha krékerszerűt szeretnénk, akkor ennél is vékonyabbra nyújtsuk a tésztát, mert előfordulhat, hogy sülés közben kicsit megdagad a keksz. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd villával megszurkáljuk.

4. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ha az aljának kezd színe lenni, akkor kész, vehetjük ki a sütőből. Figyeljük, gyorsan sül, főleg, ha nagyon vékonyra nyújtottuk a tésztát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése